nedelja, 10. oktober 2010

"Kaširana" veternica - postopek

Idejo za veternico sem dobila v eni od slovenskih ustvarjalnih revij. Ker si velikokrat sproti zapisujem samo ideje, postopek pa naredim sama, žal ponavadi pozabim zapisati od kje ideja.
Ko najdem od kje ideja, dopolnim zapis!


 Za izdelek potrebujemo na koščke natrgan papir; lahko tudi časopisni papir, samo le-ta za nadaljno barvanje potrebuje najprej plast bele barve. Poleg tega potrebujemo belo lepilo (za les) in 2 kroglici iz das mase (lahko je tudi lesena ali plastična kroglica oz. kroglica iz papirja). 


Za lepljenje papirja, ki ga bomo naprej obdelovali uporabljam pleskarsko lepilo. Saj ne vem, če se mu zares tako reče, je pa praktičen, ker je iz papirja in se ga da tudi lepo trgati in naprej obdelovati.Poleg tega smo uporabili še slamico in okroglo (tisto lepo) palčko za ražnjiče (gre lepo skozi slamico).

Osnovo izdelamo poljubne oblike (mi smo delali metulja in ptiča). Slamico smo dali na sredino (da se vrti), levo in desno smo nato nalepili kartonaste osnove.


Ko je bilo polepljeno iz obeh strani, smo začeli z lepljenjem lističev ("kaširanjem"). Lepite lahko tudi direktno čez papir, bo še bolj držalo. Najbolje je, da pustite, da se ena stran posuši (postane trda) in jo nato s škarjami obrežete. Odrežete tudi odvečno slamico. Isti postopek ponovite na drugi strani.
Namig: slamico pustimo "predolgo" zato da je potem, ko smo jo odrezali, lepa odprtina. V nasprotnem primeru se nam lahko zgodi, da odprtino po nesreči zalepimo.



Ko je izdelek posušen, ga do konca dodelamo. Pri ptiču prilepimo peruti in jih po enakem postopku kaširamo z obeh strani (seveda lahko peruti že prej prilepimo, samo otroci lažje izdelajo izdelek, če je enoplasten). Iz papirnatih prtičkom naredimo "svaljke", ki jih pomočimo v belo lepilo in z njimi izdelujemo okraske.

Ko je izdelek suh, ga poljubno pobarvamo. Eno kroglico zalepimo na palčko, drugo pa damo na vrh, da izdelek ne pade dol. Imeti mora pa dovolj prostora, da sse vrti.

Več izdelkov je v prejšnji objavi.


Katarina

Ni komentarjev:

Objavite komentar