sreda, 7. april 2010

Velika noč, drugič, 29.3. - 1.4.2010

Velika noč je osrednji krščanski praznik. Okrog nje se zvrstijo vsi premakljivi krščanski prazniki. Najprej je lahko 22. marca in najkasneje 25. aprila. Vedno pa je na nedeljo po prvi pomladanski polni luni oz. 46 dan po pepelnični sredi in en teden po cvetni nedelji.

Za veliko noč po tradiciji pobarvamo trdo kuhana jajca, ki so v mnogih kulturah simbol ponovnega rojstva, simbol pomladi. Najbolj domač izraz za pobarvana jajca so pirhi, ki pa jih pri nas v različnih pokrajinah imenujemo različno - pisanice, drsanke, remenke ipd. Poleg pirhov se tradicionalno pojavijo v košari tudi potica, šunka in hren. Nepogrešljivo pa je v tem času tudi pomladno okraševanje prstorov.

Na Kreativnih uricah smo teden pred Veliko nočjo pripravili nekaj pobarvanih jajc (mi smo barvali stiroporna) ter okrasek za na mizo - prijazno ovčko.

Ovčka je narejena tako, da so otroci okoli stiropornega jajca ovili vato. Da so dobili "hribčke" so uporabili bel sukanec, ki so ga tesno zavili. Glava je spojena s trupom z zobotrebcem, če bo slučajno odpadla, jo lahko naknadno prilepite :) Ostalo okrasje je stvar domišljije, želje in trenutnega navdiha. Najbolj so me tokrat presenetili fantje, saj so se neverjetno potrudili z izdelavo in detajli. Na treh delavnicah je nastal prijeten izbor ovac



Seveda je vedno zanimivo pogledati, kako so izdleki nastajali:


"A bomo dons štrikal?"  :)


"Bom najprej jaz ovca" :)
Vsekakor je bilo izdelovanje ovčke priteno in prijazno opravilo.

Sušenje ...



Včasih nekateri potrebujejo vmesno rekreacijo
(pa nič nočejo slišat, da se to dela le pri ritmični gimnastiki :)))


da gre barvanje kasneje lažje od rok ...

Dva zanimiva detajla - lasnice in perlice "v laseh". Oba izdelka sta izdelala fanta, ki pa se med seboj nikakor nista videla, ker sta iz različnih skupin in celo iz različnih šol :)



Pa še nekaj ponosnih novih lastnikov ovčk :)





Gremo novim pomladnim izdelkom naproti!

Katarina

Ni komentarjev:

Objavite komentar