nedelja, 14. marec 2010

Učenje tehnike prepletanja papirja, 8. - 11. marec 2010



Ta teden smo se učili.
Zanimivo je bilo, ko sem v razredu povedala, da "danes se bomo pa učili". ??????????? "A na Kreativnih uricah se bomo učili?", je bilo vprašanje :))))

Čeprav so se neradi spoprijateljili s povezavo Kreativne urice - učenje, so kaj kmalu videli, da sem morda imela prav :) In menim, da so se učenja lotili zelo zagnano in, da so se tudi naučili. Z vajo, ki jo bomo imeli v pred-velikonočnih Kreativnih uricah kar nekaj, bodo vedno boljši izdelovalci škatlic/košaric!

Tehnika izdelovanja ni preprosta. Tudi za odrasle ne. A sem menila, da jo bodo sedaj otroci že zmogli, seveda vsak po svoje in seveda z mojo pomočjo. Z veseljem sporočam, da se nisem zmotila! Še več! Otroci so me presenetili s svojo spretnostjo, da sem pri nekaterih komaj verjela, da je to res!
  
Za vse, ki bodo še doma poskusili s prepletanjem - tukaj je podrobno navodilo za okroglo košarico. In dokaz, da se dajo narediti prav posebne škatlice/košarice s to tehniko

Najprej smo se naučili prepletati levo - desno, gor - dol ... kot bi pletli košaro. Ampak naravnost :)  



Včasih ni šlo tako lahko "nad" in "pod" ter naslednjo vrsto obratno. V takem primeru je bilo - ponovi vajo :)) (drugače bi razpadlo)


Na koncu je vsem uspelo, da so dobili tako lepo prepleten list papirja

Nekaterim je šlo prepletanje tako dobro od rok, da so sprobali sesatvit še srček:

Ko smo imeli liste prepletene, smo se lotili sestavljanja škatlice/košarice. Najmanjši so se odločili za preprosto varianto in so prepleten papir ovili okoli osnove za škatlico. Seveda smo se tudi tu naučili, da se najprej izreže krog, katerega se po robovih nareže do črte in zaviha. Na zavihke potem prilepimo papir. Tokrat prepletenega, lahko pa seveda tudi navadnega.


pločevinko na sliki smo uporabili za pomoč pri risanju kroga :)


Najmlajši so osvojili osnove prepletanja, za izdelavo "ta prave" košarice, pa se je odločila le ena. Začetek je res malce zakompliciran in sprva iamjo otroci občutek, da jim bo vse razpadlo :)


Z vsako naslednjo prepleteno vrsto gre lažje in lepše


Če dodamo ročaj, dobimo košarico


Z malce dodatki je izdelek "čisto pravi".


(dodano 22.3.2010)
 Sem danes ugotovila, da se ni samo ena odločila za prepletanje košarice. Le ena košarica je bila dokončana doma, ker je v šoli zmanjkalo časa. Tudi ta je zelo lepa in zelo podobnih barv kot zgornja :



Starejši otroci so osnove hiitro sprejeli in so se lotili izdelovanja "ta prave" košarice. Tudi pri kvadratni ni začetek lažji.


"Meni bo razpadlo" :))) Pa ji ni.



tu je dokaz, da košarica res ni razpadla :)




Včasih je potrebno tudi malo relaksacije :) Stoja na glavi? Košarice, mislim :) Čeprav bi jo izdelovalka tudi z veseljem naredila, če bi ji pustila ;)


Tako se postopimo izdelovanja okrogle škatlice ...


... da dobimo končne izdelke:



VELIKA POHVALA VSEM!
Z vsako uro ste boljši!

Katarina



Ni komentarjev:

Objavite komentar