ponedeljek, 16. november 2009

Izdelava knjige - 2. - 7.11.2009

Prehitro so minile te naše počitnice, a ne?
No,  letos zares tudi zame počitnice, saj imam tak "krompir", da lahko v času krompirjevih počitnic tudi jaz ostanem doma ;)

Jesenske počitnice so vedno v času dveh praznikov. Enega praznujemo kot praznik pri nas že dolgo, drug pa je mlad praznik, čeprav je razlog precej star :) Dan reformacije praznujemo šele od leta 1992, dogodek po katerem imamo praznik pa sega v leto 1517. Za tiste, ki vas zanima si o tem lahko preberete kaj več, na preprosto pa lahko tudi rečemo, da je ta dan praznik knjige. Primož Trubar je napisal prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem (ki sta v teh dneh dobili prevod v sodobno slovenščino). Od takrat naprej je bilo napisanih in zvezanih že veliko knjig. Takih za otroke, mladino in odrasle. Enciklopedij in leksikonov. Pesmi in romanov. Pripročnikov in potopisov. Šolskih in za zabavo :) Kdor ima knjigo vedno ob sebi, mu vsekakor ni nikoli dolgčas!

Ste se kdaj vprašali, kako nastane knjiga? Ne, kako jo napišejo, kako jo "urežejo", "zlepijo", "sestavijo" ? Naši mladi knjigovezci so ugotovili, da ni tako težko, kot se sprva sliši. Postopek je po svoje kar precej zabaven, potrpljenja pa ti tudi ne sme manjkati :) Tokrat smo bili tako zatopljeni v delo, da smo skoraj pozabili poslikati :








Kdo od staršev se lahko pohvali, da je v 1. razredu (takrat v mali šoli) že izdelal čisto svojo knjigo? :)


Katarina

Ni komentarjev:

Objavite komentar