ponedeljek, 16. november 2009

Das masa, prvič - 9. - 12. november 2009

Prve praznike smo obdelali, sedaj se bomo za nekaj časa prepustili vsakdanji domišljiji. Das masa je ena od modelirnih mas, za katero lahko rečemo, da je približek glini. Gnetemo jo, režemo, valjamo, vanjo rišemo vzorčke, delamo odtise, iz nje lahko naredimo slike, nakit, okrasimo lončke, ... in še in še. Z glino imata tudi veliko razlik - das masa je manj obstojna, prodajajo jo v manjših količinah :) Če trdnost ni ravno na strani das mase, je pa praktičnost prav gotovo, saj se posuši kar na zraku. Zato ji tudi rečemo na zraku sušeča se modelirna masa. Ker pa se das masa vseeno ne posuši iz danes na danes (tudi na jutri ne, če imamo premrzle radiatorje ali ni zunaj prijetnega poletnega sončka), smo tudi mi v dveh delih izdelovali izdelke. Prvi teden smo naredili izdelke iz surove das mase:



Nato sem jih odnesla domov, da so se pridno sušili in se po enem tednu tudi lepo posušili .



Kaj bo nastalo iz vseh teh izdelkov, pa v naslednji objavi :)

Katarina

Izdelava knjige - 2. - 7.11.2009

Prehitro so minile te naše počitnice, a ne?
No,  letos zares tudi zame počitnice, saj imam tak "krompir", da lahko v času krompirjevih počitnic tudi jaz ostanem doma ;)

Jesenske počitnice so vedno v času dveh praznikov. Enega praznujemo kot praznik pri nas že dolgo, drug pa je mlad praznik, čeprav je razlog precej star :) Dan reformacije praznujemo šele od leta 1992, dogodek po katerem imamo praznik pa sega v leto 1517. Za tiste, ki vas zanima si o tem lahko preberete kaj več, na preprosto pa lahko tudi rečemo, da je ta dan praznik knjige. Primož Trubar je napisal prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem (ki sta v teh dneh dobili prevod v sodobno slovenščino). Od takrat naprej je bilo napisanih in zvezanih že veliko knjig. Takih za otroke, mladino in odrasle. Enciklopedij in leksikonov. Pesmi in romanov. Pripročnikov in potopisov. Šolskih in za zabavo :) Kdor ima knjigo vedno ob sebi, mu vsekakor ni nikoli dolgčas!

Ste se kdaj vprašali, kako nastane knjiga? Ne, kako jo napišejo, kako jo "urežejo", "zlepijo", "sestavijo" ? Naši mladi knjigovezci so ugotovili, da ni tako težko, kot se sprva sliši. Postopek je po svoje kar precej zabaven, potrpljenja pa ti tudi ne sme manjkati :) Tokrat smo bili tako zatopljeni v delo, da smo skoraj pozabili poslikati :








Kdo od staršev se lahko pohvali, da je v 1. razredu (takrat v mali šoli) že izdelal čisto svojo knjigo? :)


Katarina

Noč čarovnic - 19. - 23. oktober 2009

Noč čarovnic.
Halloween.

Ja, res ni slovenski običaj vse to krašenje prostorov, oblačenje v kostume, nočne zabave ... Ampak tudi na slovenskem imamo čarovnice. Tudi slivniške čarovnice visijo po kotih slovenskih domov in preganjanjo zle duhove ... in vsekakor tudi na slovenskem  že desetletja poznamo dolbenje buč - najbolj pogost jesenski običaj je to v srcu pridelave buč, v Prekmurju. Seveda se običaj ne dogaja za "noč čarovnic" , je običaj v jesenskem času, ko so pobirali buče. Iz njihove notranjosti so naredili krasne dobrote, kot so bučna juha, bučna pita, bučna omleta, bučna pogača, in še in še dobrot iz buč , da pa zunanjost ni šla "v nič" so jo okrasili. Torej, ni vse priletelo "čez lužo" ;)

In mislim, da se strinjate, da oranžno - črna kombinacija krasno poživi otroške sobe :) Takole smo napadli papir in izdelali strašne in malo manj strašne podobe:

















Želite kakšno idejo za prihodnje leto? Nekaj postopkov in idej najdete tukaj in tukaj.

Všeč mi je, kako otroci najdejo vedno nove in nove ideje!

Katarina

Slika iz semen - 12. do 16. oktober 2009

Prva zaresna delavnica. Otrok je bilo malo manj kot prvič, a še vedno kar precej. Počasi sem jih spoznavala, čeprav sem jih še vedno vse pomešala :) Ok, fantom sem dala fantovska imena, puncam pa tista dekliška :)

Ker je jesen med nas stopila že pred časom, se mi je zdelo, daje lepo, da jo tudi na Kreativnih uricah pozdravimo. Odločila sem se za izdeleavo jesenske slike -  otroci uživajo ko packajo, hkrati pa nastane nekaj zanimivega nekaj, kar ne naredimo vsak dan. Postopek sem za otroke prilagodila,. Če boste kdaj doma kaj podobnega počeli -  postopek sem opisala tukaj .

In tako smo packali v šoli:



Priznajte, nastale so krasne mojstrovine!

Katarina